Sports

Jääkiekkoilijat, tennispelaajat, kiipeilijät, golffarit… kaikki tietävät mitä grippi tarkoittaa, ja jokaiselle se tarkoittaa hieman eri asiaa.

Mitä Grip tarkoittaa?

Grip tarkoittaa autojen tai moottoripyörien renkaiden pitävyyttä tai tarttumista tienpintaan. Hyvä grip tarkoittaa sitä, että renkaat pitävät tienpintaan paremmin, mikä tekee ajamisesta turvallisempaa ja antaa kuljettajalle paremman hallinnan ajoneuvosta. Gripin määrään vaikuttavat renkaan kumiaines, renkaan kuvio ja renkaan ilmanpaine, sekä tienpinnan olosuhteet, kuten kosteus, lämpötila ja likaisuus. Grip on tärkeä tekijä esimerkiksi kilpa-autoilussa, jossa hyvä grip antaa kuljettajalle paremmat mahdollisuudet ajaa nopeasti ja turvallisesti.

Grip golfissa tarkoittaa otetta golfmailasta. Hyvä otteen muodostaminen mailasta on tärkeää, sillä se vaikuttaa siihen, miten pallo lähtee liikkeelle ja mihin suuntaan se lentää. Golfissa on käytössä useita eri otetyylejä, joista yleisimmät ovat overlapping grip (Vardon grip), interlocking grip ja ten-finger grip. Näissä otetyyleissä sormien asento mailan varressa vaihtelee hieman. Hyvä ja vakaa ote mailasta auttaa parantamaan lyöntitekniikkaa ja tasoittamaan tuloksia.

Grip tenniksessä tarkoittaa pelaajan otetta mailasta. Tennismailassa on kahva, jota pelaaja pitää kädessään ja sen ympärille kiinnitetään usein erilaisia grippinauhoja, joilla saadaan parempi ote mailasta. Tenniksessä käytettävä gripin nimi on yleensä L-tai Y-grip ja sen valinta riippuu pelaajan mieltymyksistä, käden koon ja tuntumasta mailaan. Hyvä gripin käyttö on tärkeää tennispelaajalle, sillä se vaikuttaa mailan hallintaan, tuntumaan ja sitä kautta myös pelaamiseen.

Jääkiekossa grip tarkoittaa luistimien pitoa jäähän. Hyvä grip on tärkeää, jotta pelaajat voivat luistella nopeasti ja tehokkaasti, pysähtyä nopeasti ja kääntyä sulavasti. Luistimien pohjissa on terät, joiden teroitus ja muotoilu vaikuttavat gripin määrään. Pelaajien jääkiekkokäsineiden peukalossa on myös grip-materiaali, joka auttaa pelaajia pitämään mailan paremmin kädessä.